Somriga Julia

ny2.jpg

Det här är Julia.

Hon är den andra dockan i min årstidsserie och hon är förstås sommaren! Den första dockan i serien finns här.

docka7

Jag är väldigt nöjd med hennes accessoarer: den lilla jordgubbsväskan som faktiskt går att öppna, och det avtagbara hårbandet med blommor.

Klänningen går att ta av och knyts i ryggen och ögonen är broderade för hand.

Den här dockan var mitt första försök att använda ståltråd som skelett, tidigare har jag använt piprensare. Ståltråden ger ett hårdare och mer formbart skelett.

På den här bilden syns ståltråden, här har jag bara hunnit göra huvudet:

docka1

Jag använde plastad ståltråd från trädgårdshandeln och en tunnare plastad ståltråd för att hålla den tjockare på plats.

Här har jag kommit lite längre:

docka3.jpg

Den tunna ståltråden var jättebra att sammanfoga skelettet med. Förutom ståltråden sätter jag också i lite stoppning i dockan allt eftersom jag virkar.

docka4

När kroppen är klar virkar jag en liten ”hätta” i samma färg som håret, som jag syr fast uppe på huvudet. Den fäster jag garnet som ska vara hår i och på så vis lyser inte huvudet igenom så dockan ser skallig ut. 🙂

Garnet jag använde till hår bestod av åtta trådar tvinnade till en och var ganska lätt att dela. Jag klippte en mängd garnstumpar i den dubbla längden som håret skulle vara. Sedan delade jag varje garnbit i fyra delar så att det blev två trådar i varje. Det var ett himla jobb.

docka6

Det är det också att att sätta fast håret. Man sticker in virknålen genom en maska, drar ut en liten ögla av garnet, drar sedan garnänden genom öglan med hjälp av virknålen och drar åt. Om och om igen, ungefär femhundra gånger eller så!

Jag skriver aldrig upp exakt hur jag gör när jag virkar dockor, därför blir alla lite olika och får sina egna personligheter. Jag gillar det.

doicka9.jpg

Nu är det ju snart höst så det är väl dags att jag börjar på min höstdocka. 🙂

Hon kommer att bli lite tuffare än de första två.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s